gemma

Verenigingen/instituten/musea in Nederland en België

Stichting Geologische activiteiten De site van de stichting GEA
Mineralen klub Antwerpen MKA Uitgebreide site met info over mineralen beurzen, mineralen, software etc. etc.
Lapidaristen Club De andere edelstenen vereniging.
Het kristalmuseum Informatie over edelstenen
ACAM Cursussen en museum op het gebied van mineralen/edelstenen (Belgie)
Gemmologisch Gilde Het Gemmologisch Gilde Nederland is een vereniging van en voor edelsteenkundigen en belangstellenden, opgericht in 1994.

Instituten (rest van de wereld)

Geogem Uitstekend overzicht over wat gemmologie inhoud en verschillende aspecten van edelstenen

German Diamond and Gemstone Laboratories

Vereniging van Duitse edelsteen laboratoria voor edelsteen certificeringen
American Gem Society Algemene info over de organisatie. Alleen leden hebben toegang tot data over stenen zoals spectra.
Gemology World - Can. Institute of Gemmology Ingewikkelde site, maar als je goed zoekt is er interessante informatie te vinden. Men heeft onder andere informatie over insluitsels in stenen. (Met geanimeerde opnames van vloeistof bubbles in stenen. Er wordt nog duidelijk aan gewerkt.
Deutsche Gemmologische Gesellschaft Alleen achtergrond van de opleidingen en het instituut. Geen edelsteeninformatie.
Gem Association of Great Britain Brits genootschap voor edelsteenkunde. Op deze site zijn opleidingen, een geringe hoeveelheid info over edelstenen te vinden. En er worden instrumenten en boeken aangeboden.
IBGM - Instituto Brasileiro de Gemas e Metais Preciosos Het Braziliaanse instituut voor edelsteenkunde (en edele metalen). Veel links naar andere Braziliaanse sites. Weinig achtergrond informatie.

Welcome to I.G.I

International Gem Institute (gem certificaten, oa. gelokaliseerd in Antwerpen.
International Colored Gemstone Association Hier zijn mooie foto's te vinden. Voor vele stenen wordt algemene achtergrond informatie gegeven met leuke anekdotes en in te tekst verscholen de specifieke eigenschappen van de verschillende edelstenen.
Gemological Institute Of America THE gemmology institute. Not much background info.
Gemmology and Gemstones in Scotland Scottish site. Some background articles on speciallized subjects.
Southeast Federation of Mineralogical Societies, Inc. Behalve het irritante muziekje is hier weinig info te vinden. Alleen links naar andere verenigingen in de USA.
International Gem Society Vermoedelijk een privaat instituut voor opleidingen in Gemmologie in de USA.
The Carolina Geological Society- Alleen clubinformatie (carolina USA)
University of Calgary in Canada-Earth Sciences page Alle organisaties ter wereld kun je hier vinden. Vele vele organisaties per land ingedeeld. Ook links naar literatuur etc. Alles gericht op geologie/mineralogie!!!
Petrologie Alles over petrologie.
ROCKS AND MINERALS OF KENTUCKY Foto's en beschrijvingen van mineralen
Australian Geological Survey Grote geologische site voor Australie.
Noorwegen geologie Geologische vereniging van Noorwegen.
Mineralogy records Mineralogische informatie
Mineralogical society of America Grote site met uitgebreide info over mineralen.
San Fransisco Gem&Mineral club Alleen clubinfo beschikbaar.
Acredited Gemmologist Association Allen algemene info over de vereniging
ADAMAS Veel info over synthetische stenen.
Diamond school index van de enige (?) opleiding voor diamantslijper
European Gemmological Laboratory Certificering van diamanten uit Zuid Afrika (?European?)
Gem and Jewelry magazine (India) Homepage van dit blad... Weinig achtergrond info.
Australian Gemmological organisation Lots and lots of australian info
Opal society Alles over opalen, bewerking vindplaatsen en foto's..

Gem database

The Mineral and Gemstone Kingdom Uitstekende database voor mineralen en edelstenen. Met mooie photo's. (vermoedelijk verzorgd door "GEMHUT")
www.mindat.org Database met veel informatie en mooie foto's van mineralen.
Athena mineral database Uitgebreide database van mineralen (en dus edelstenen)
Webmineral DE BESTE DATABASE OP HET WEB voor mineralen en edelstenen.
Gemsearch Database met gegevens van edelstenen en zoekmogelijkheden (ontwikkeld door Jaap Bos)
Gubelin collectie De Guebelin collectie is door de GIA online te bezichtigen
STRUNZ De Strunz classificatie van mineralen (en edelstenen)

Musea

Museum of Mineralogy - Ecole des mines, Paris Uitgebreide collectie mineralen waarvan een aantal met foto's
Natural History Museum at Berne, Switzerland

Smithsonian1

Smithsonian2

Uitgebreide collectie met mooie foto's (via discovering, evolving earth kom je in een uiterst mooie collectie terecht. U heeft wel Quick time nodig voor het bekijken van 3d plaatjes en video's)
University of Freiberg Mooie verzameling edelstenen uit alle delen van de wereld zeker een bezoek waard in het nieuwe museum in de binnenstad.
The gemstone and mineral hall (NHMLA) Los Angeles Must see als je in Los Angeles bent.
National History Museum London

En deze als je in London bent. trek er maar een dag voor uit.

Das Gruene Gewolbe In Dresden, pracht en praal in overvloed, en niet te vergeten die grote groene diamant.
Naturhistorisches Museum Basel Switserland
Naturhistorisches Museum Wien Oostenrijk
Topkapi Palace Museum - Topkapi Sarayi Turkije, Istanbul
Museum für Naturkunde Berlijn, Duitsland
GeoMuseum Technische Universit ät Clausthal Clausthal, Duitsland
Deutsches Edelsteinmuseum Idar-Oberstein, Duitsland
Fersman Mineralogical Museum Moskou, Rusland
Mineralogisches Museum der Universit ät Hamburg Hamburg, Duitsland

Instrumenten en apparatuur, software.

LambdaSpec Instruments L.L.C Analyse software+geringe edelsteen informatie
Dentritic Gemmologische weegschalen
The Computer Oriented Geological Society ftp server. Diverse programmas kunnen hier ge-download worden.

Kristallografie volgens Piet Knijnenburg

of direct

Bekijk kristallen in 3d ! met deze java toepassing.
Gemtesters (Australia) Diverse apparatuur voor het testen van edelstenen.