De theoriecursus edelsteenkunde is al vele keren in het voorjaar gegeven. Het is een mooie start voor iedereen die (veel) meer over edelstenen, en de meetbare eigenschappen van edelstenen, wil weten.

Corona maakt het helaas noodzakelijk om deze cursus in het voorjaar van 2021 online te geven. Vanwege de speciale opzet is de cursus ook voor onze leden toegankelijk.

U kunt zich hier inschrijven.

Cursusinhoud

In de cursus worden basisbegrippen en eigenschappen van edelstenen en sierstenen behandeld zoals de diverse optische eigenschappen, soortelijke massa, herkomst, winning en slijpvormen. Uiteraard worden alle belangrijke edel- en sierstenen behandeld en ook getoond.

De docent demonstreert de werking van apparatuur zoals loep, refractometer, polariscoop, dichroscoop. Deze apparatuur is ook voor de liefhebber betaalbaar.

We vertellen ook over namaakstenen en simulanten. We gaan in op de behandelingen die op edelstenen van slechte kwaliteit wordt toegepast om ze er beter uit te zien.

De specifieke onderwerpen zijn:

• Geologie & Mineralogie; Chemie, Kristallografie
  • Eigenschappen van edelstenen
  • Optische eigenschappen van edelstenen: Kleur, Lichtbreking & Refractometer
  • Optische eigenschappen van edelstenen: Polarisatie, Spectrum, Visual Optics, Luminescentie
  • Licht-effecten
  • Slijpvormen
  • Waardebepaling
  • Nomenclatuur
  • Synthesen
  • Misleiding

Cursusperiode

10 lesavonden op woensdag vanaf 19:30 tot omstreeks 21:00 (of iets later). De eerste cursusavond is op de 4e woensdag van januari: 27 januari 2021.

De cursus wordt gegeven via Zoom.

Vooropleiding

Er is geen bijzondere vooropleiding noodzakelijk. De voertaal is Nederlands.

Materiaal

De presentaties worden via Zoom gegeven dus men moet de beschikking hebben over een computer, bij voorkeur met de Zoom applicatie.

Daarnaast is er een cursusboek met een samenvatting van wat er wordt verteld. Voor mensen die nog geen lid zijn van Gemma is dit cursusboek inbegrepen bij het cursusgeld. Mensen die al lid zijn maar geen cursusboek hebben kunnen dit bestellen.

Kosten

Het lesgeld voor niet-leden bedraagt 50 euro. Lidmaatschap van de vereniging voor een jaar is daarbij inbegrepen (à 35 euro). U krijgt een cursusboek thuisgestuurd.

Leden kunnen gratis deelnemen. Indien een cursusboek gewenst is, kunt u dit bij het inschrijven aangeven. De kosten zijn 15 euro inclusief verzending.

U kunt zich hier inschrijven voor de cursus.