facebook

Henk Rijneveld neemt je volgende week mee op onderzoek naar twee bijzondere groene en gele natuurlijke glazen: de moldaviet en het Libisch woestijnglas. Bijzondere edelstenen die 15 respectievelijk 30 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

We kennen allemaal de spectroscoop, refractometer en de polariscoop. Maar daarnaast zijn er ook instrumenten die minder gangbaar zijn. William Wold FGA komt daar komende woensdag over vertellen.

Over een weekje is het zover, de eerste verenigingsavond van najaar 2024. We beginnen met opalen.

Op 16 september is de eerste avond van de praktijkcursus. Wil je meedoen? Schrijf je dan snel in.

Vakblad Edelmetaal van maart 1955 had het al over synthetische diamant: ‘gezien de enorme kosten die met de “synthetische vervaardiging” gepaard gaan, is er vooralsnog geen bezorgdheid over een diamant-catastrophe’. Hoe is de situatie 70 jaar later? Laetitia Ruchtie en Peter Groenenboom vertellen erover.

Wat zijn de beweegredenen van mensen om sieraden en juwelen te dragen? Welke verborgen betekenis kan er achter schuilgaan? Machteld komt ons daar woensdag meer over vertellen.

Afgelopen woensdag stond in het teken van turkoois, turkoois en turkoois, verteld door de onnavolgbare Achiel de Laet. Het inspireerde Tom Peters tot het schrijven van een verslag dat we graag met iedereen willen delen.

We beginnen het nieuwe jaar met een voordracht over turkoois. Voor veel edelsteenkundigen een lastig mineraal. Er zijn veel simulanten en ook behandeld materiaal waarvan je jezelf kan afvragen of het nog wel turkoois genoemd mag worden.

Op 15 november duiken we in de wondere wereld van de cameeën. Ruurd Halbertsma, conservator klassieke wereld in het Rijksmuseum van Oudheden, neemt ons mee in het ontstaan van de cameekunst.

We hebben lezingen gehad over edelstenen en lezingen over sieraden. Dit keer is het onderwerp hoe grote edelstenen in sieraden terechtkomen.