facebook

Nieuws

De presentatie van Katrien de Corte van HRD Antwerp is een weergaloze reis door de wereld van synthetische diamanten. Deze avond was een coproductie van Vereniging Gemma en het Gemmologisch Gilde Nederland.

Diamantenring van Dutch Diamonds, 100% lab-grown
(c) Dutch Diamonds, geplaatst met toestemming

 

Katrien vertelt in een genoeglijk tempo over de overeenkomsten en verschillen tussen natuurlijke en lab-grown/synthetische  diamanten. Het lijkt erop dat het Vlaams een stuk handiger is om dit uit te leggen. “Eens gegroeid, alle knoppekes eraf” geeft kernachtig aan dat een natuurlijke diamant miljarden jaren in een “soepeke met stikstof” ligt te sudderen, maar dat de synthetische in een paar dagen of weken al de fabriek uitrolt.

De termen lab-grown en synthetisch worden door elkaar gebruikt, en betekenen allebei hetzelfde. Lab-grown diamanten bestaan in twee smaken, de CVD, ofwel Chemical Vapor Deposition, en HPHT, ofwel High Pressure Hight Temperature. Om het overzichtelijk te houden worden bruine CVD diamanten (die een stuk goedkoper te maken zijn dan kleurloze) met HPHT behandeld om ze te ontkleuren.

Gedurende de presentatie was het duidelijk dat sommige aanwezigen toch wel wat onrustig worden van de hoeveelheid goede synthesen die nu, en in de nabije toekomst, op ons afkomen. Alhoewel de prijs nog niet op het niveau van $5 per carat ligt, zijn we daar wel naar op weg. Apparatuur die de synthesen kan scheiden van de natuurlijke bestaat, maar is wat aan de kostbare kant. Een eenvoudige diamanttester op basis van geleidbaarheid is voor deze situatie geen oplossing.

Speciale aandacht gaat uit naar de “Foefelaars”, ofwel degenen die de lab-grown diamanten als natuurlijk verkopen, inclusief het gebruik van “gerecyclede” certificaten. Ook een voorbeeld van een natuurlijke steen die wat zwaarder was gemaakt met een laagje gesynthetiseerde kubische koolstof komt aan bod. In vroeger tijden zou dit gedrag een boete van 25 gouden rijders hebben opgeleverd, tegenwoordig ligt dat wat lastiger.

In China zijn steeds meer producenten van industriële diamanten zich (ook) aan het toeleggen op de productie van stenen voor sieraden. Inmiddels bedraagt de productie 5 miljoen carat in gem-quality per jaar.

Als uitsmijter gaat Katrien in op de diamanten ring van Dutch Diamond, die in Antwerpen is gecertificeerd: 133 facetten, 3,865 carat (“normaal gaan we tot twee decimalen, maar dit was precies 0,005” ) en Color E, Clarity VVS2.

Helaas is de presentatie vanwege auteursrechten niet electronisch beschikbaar. Voor de geïnteresseerden zijn hier wel een aantal links met meer informatie:

HRD Antwerp
Dutch Diamond (van de diamanten ring)
SCIO Diamond (kwam in presentatie verschillende keren voor)
Lightbox (synthetisch van de Beers)
International Diamond Council

- HR