facebook

Nieuws

Woensdag 16 november geeft Suzanne van Leeuwen een lezing over juwelen. Suzanne is verbonden aan het Rijksmuseum (Amsterdam).

De beroemde fibula uit Dorestad, eind 8e eeuw.

 

De locatie is zoals altijd de Vrije Universiteit, collegezaal HG06A33. Aanvang 19:45, zaal open vanaf 19:15.

Vorige keer hield Dick een interessante lezing over ontzagwekkende gebeurtenis met een mooie steen als resultaat. Monique schreef hierover het volgende verslag.

Een planetoïde van 1,5 km doorsnee kwam met 20 km per seconde op de aarde af en sloeg in Zuid-Duitsland onder een hoek van 30 graden in. De krater die ontstond was 8 km in doorsnee en 4 km diep. Dat hier enorm veel energie bij vrijkomt is bij een temperatuur van 30000 graden wel voor te stellen. Dick liet ons een animatie zien van hoe dit er uit gezien zou kunnen hebben maar schakelde snel over naar tekeningen, hij wilde ons geen nachtmerries bezorgen.

De gevolgen van zo een inslag (deze is bekend onder de naam Ries-inslag) zijn enorm. Zand, aarde, alles wat er ligt smelt, wordt de lucht in geslingerd en daalt weer neer in een andere vorm. Duizenden kilometers van deze inslag, in Tsjechië daalde een gedeelte neer in de vorm van moldaviet. Dat is een glassoort met een fraaie groene kleur. En zoals met alles wat kostbaar is sloeg ook hier de vervalsingindustrie toe. De eerste golf van imitatie-moldaviet bestond uit groen flessenglas maar tegenwoordig is China zeer bedreven in het maken van imitaties, zelfs in ruwe vorm. Is het mogelijk om moldaviet te onderscheiden van imitatie? En zo ja...Hoe?

Dick vertelde het ons:
• De gasbellen in moldaviet zijn groter dan in door de mens gegoten glas.
• De schlieren lopen meer door elkaar. In een fabriek zijn de omstandigheden wat kalmer dus de schlieren zijn ook wat gelijkmatiger.
• In moldaviet kun je lechatelieriet vinden, SiO2 ontstaan door hoge temperatuur. Dit ziet eruit als wormpjes en het heeft een lagere RI.

Als het moeilijk te zien is bieden laboratorium instrumenten (zoals UVvis, spectrum) natuurlijk meer uitsluitsel.

Het artikel in Gems en Gemmology Spring 2015 pagina 103 en 104 is interessant om na te lezen en Dick heeft het gebruikt in deze lezing.