facebook

Nieuws

Vakblad Edelmetaal van maart 1955 had het al over synthetische diamant: ‘gezien de enorme kosten die met de “synthetische vervaardiging” gepaard gaan, is er vooralsnog geen bezorgdheid over een diamant-catastrophe’. Hoe is de situatie 70 jaar later? Laetitia Ruchtie en Peter Groenenboom vertellen erover.

De discussie tussen voor- en tegenstanders wordt op allerlei manieren gevoerd.
(c) Rapaport

 

Synthetische diamanten winnen wereldwijd terrein. Ze zijn innovatief, groen, jong en hip en het imago van een natuurlijke diamant is traditioneel, slecht voor het milieu en vooral duur.
Maar is dat de waarheid?

Het blijkt dat fabrikanten van synthetische diamanten de groen-claims niet kunnen waarmaken, verdienmodellen staan onder druk en we staan met z’n allen te kijken naar een overproductie van synthetische diamanten (met grote prijsdalingen tot gevolg).

Daarnaast is het proces om natuurlijke diamanten uit de grond te krijgen verbeterd, net als de werkomstandigheden voor werknemers. Ook bij natuurlijke diamant staan prijzen onder druk maar de schaarste blijft en dus ook de waarde.

Maar wat betekent dit voor de liefhebber, kenner, verkoper en consument? Hoe maak je een keuze tussen natuurlijke en synthetische diamant en zorg je dat je geïnformeerd bent?

Datum: 15 mei
Aanvang: 19:45, zaal open rond 19:30
Locatie: collegezaal HG 14A33, Vrije Universiteit

Toegang leden Gemma gratis. Niet-leden: € 5

Praktijkcursus

We organiseren weer de praktijkcursus: Hier lees je daar alles over en kun je jezelf inschrijven.

Vanwege de verbouwing van onze oude cursusruimte op de VU is er een nieuwe locatie: het Noorddamcentrum te Amstelveen. De cursusvoorwaarden zijn daardoor aangepast.