facebook

Nieuws

De Federal Trade Commission (FTC) heeft geoordeeld: onder voorwaarden is een synthetische diamant ook een diamant.

Een diamant, een echte.

 

In de definitieve revisie van de Jewelry Guides heeft de FTC het woord “natural” uit de definitie van diamant geschrapt. Het heeft 6 jaar geduurd om de revisie definitief te maken. De vijfkoppige commissie die hiervoor verantwoordelijk was, heeft hem unaniem goedgekeurd.

Synthetische diamanten (of beter: "not-mined stones", en geen simulanten) met dezelfde optische, chemische en fysische eigenschappen als door de natuur gevormde diamanten, zijn volgens de nieuwe definitie nu ook diamanten. Het is wel vereist dat dan expliciet wordt vermeld dat deze niet op natuurlijke wijze gevormd zijn. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de kwalificatie “laboratory-created”, “laboratory-grown” of “[manufacturer]-created”.

Ook voor andere edelstenen is de FTC duidelijk. Stenen van niet-natuurlijke herkomst, maar fysisch gelijkend op het “origineel”, moeten ook gekwalificeerd worden (dus niet gewoon “ruby”, maar ook hier “laboratory-grown ruby”).

Het gebruik van deze kwalificaties voor simulanten met afwijkende eigenschappen als de natuurlijke steen wordt als misleiding beschouwd. Een Cubic Zirconia benoemen als “lab-created cultured diamond” is dus absoluut not-done.

Er zijn vanzelfsprekend tevreden en teleurgestelde reacties op dit nieuws.